Health shaming

Er moet iets van m’n hart… Tegenwoordig is er namelijk veel aandacht voor fat shaming. Maar heb je wel eens nagedacht over health shaming?

Het lijkt namelijk wel alsof er iets geks aan de hand is. Aan de ene kant zijn steeds meer mensen bewust bezig met gezonde voeding en goed voor zichzelf zorgen. Maar toch word ik ook gek aangekeken als ik met een zelfgemaakte salade lunch op mijn werk of een traktatie vriendelijk bedank. Niet iedereen vindt het gezellig als je aangeeft geen kroket te willen. Daarin ligt dus ook de aanname dat gezond eten niet gezellig zou zijn.

Mensen vragen zich af hoe leuk het leven kan zijn met groentensmoothies, broccoli, weinig of geen alcohol en geen koekje bij de koffie. Het voelt dan bijna alsof het gek is om zelf gezonde keuzes te willen maken, omdat het goed voor jezelf is. Hier ligt denk ik ook de gedachte dat gezond eten niet lekker zou zijn. Alsof het heel moeilijk is om elke dag weer die keuzes te moeten maken. Terwijl ik bijvoorbeeld echt kan genieten van een smoothie of broccoli met zalm.

Laten we het elkaar niet moeilijker, maar makkelijker maken om zelf keuzes te maken wat betreft onze voeding. Ik zal nooit ongevraagd tegen iemand zeggen die een broodje kroket eet dat dat niet gezond is en vragen of diegene dat wel moet eten. Dus ik hoop dat andere mensen mij ook niet proberen over te halen om wel die kroket te nemen als ik zelf lunch heb meegenomen. Betekent dit dat ik nooit een kroket eet? Nee, dat niet. Maar ik wil graag zelf die keuze maken.

Ook health shaming is niet oké… laten we elkaar respecteren! Hoe denk jij hierover?

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Latest Comments

Geen reacties om te tonen.